حضور زائران در پیرامون مزارات که به دلیل احترام مبتنی بر اعتقاد به زیارت مشاهد مشرفه میباشد، در حقیقت فلسفه ایجاد تشکیلات در اماکن مقدسه شده است. شواهد تاریخی حکایت از آن دارد که ضرورت حفظ و نگهداری اماکن زیارتی و تأمین نیازمندیهای زائران باعث پیدایش تشکیلات خودجوش و غیررسمی گردیده که به مرور به سازمان اداری خاص هر مکان مقدس مبدل شده است. در مشهدالرضا نیز پس از قرن چهارم هجری به واسطه توجه و حضور در حال افزایش زائران و در نتیجه ضرورت وجود سازمان خاص زیارتی، تشکیلاتی به وجود آمده است که پس از گذشت چندین قرن امروزه به نام آستان قدس رضوی وارث این سازمان قدیمی است که اگرچه اسناد تاریخی قدمت آن را به قرن هشتم میرساند، اما بطور قطع آستان قدس با نام دیگر در قبل از این دوران نیز وجود داشته است.
به ادامه مطلب مراجعه فرمایید
هر آجرش حكايتي دارد ...
بناي حرم در طول تاريخ و بهتدريج ساخته شد و گسترش يافت. در بهوجود آمدن فضاي كنوني حرم، مردان و زناني بلند همت، در هر دورهاي از تاريخ ايران زمين، نقشي داشتهاند كه نام خود را تا ابد زير نام حضرت رضا (عليه السلام) جاودانه كردهاند. هر كاشي و سنگي كه بر ديوارهاي حرم جاي گرفته، نشان از عشق و ارادت مردماني از اين سرزمين به مولا و آقايشان حضرت رضا (عليه السلام) دارد. تاريخ موجود در كتيبههاي حرم، از دوره سامانيان تا دوره قاجاريه را نشان ميدهد.
به ادامه مطلب مراجعه فرمایید
نكته1
در سال 203 و به قولى 202 هجرى قمرى كه حضرت رضا علیه السلام در طوس به شهادت رسیدند بدن مطهر آن امام همام را در باغ حمید بن قحطبه و در كنار قبر هارون خلیفه عباسى به خاك سپردند و نخستین بناى حرم مطهر همان بقعه هارون الرشید است كه بعدها حرم را روى دیوارهاى قدیمى آن بنا نهادند و از آن به بعد طوس به مشهد الرضا تغییر نام یافت
به ادامه مطلب مراجعه فرمایید
مدفن امام:پس از شهادت امام، مامون به منظور فریب دادن دوستداران علویان دستور داد پیکر مبارک امام را در بقعه هارونیه کنار قبر پدرش واقع در باغ حمیدبن قحطبه طائی والی خراسان دفن کردند. و از آن تاریخ بقعه هارونیه تحتالشعاع قبر مطهر حضرت رضاعلیهالسلام قرار گرفت و این بارگاه که اکنون به آستان قدس رضوی معروف است «مشهد الرضا» نامیده شد. (1) اولین بار این نام مقدس در کتاب عیون اخبار الرضا و سپس در کتاب احسن التقاسیم تالیف قرن چهارم هجری آمده است. (2)
به ادامه مطلب مراجعه فرمایید